Zo. Nu ga je er eens voor zitten. Vandaag staat met grote letters in je agenda: schrijven! Vandaag ga je dus die ideeën in je hoofd op papier zetten, posts maken voor Social Media én een nieuwsbrief eruit doen. Dus je installeert je, start de computer op en vervolgens: niets.

Ik ken het hoor. Meestal als ik druk ben, tolt mijn hoofd van de plannen en ideeën. Met het plan: als ik tijd heb, ga ik die allemaal uitwerken. Als ik dan uiteindelijk eens een ochtend heb, waarin niets hoeft en alles mag, ga ik Facebooken of filmpjes kijken. Net op dat moment voelt de inspiratie net zoals onderbroken nacht: je weet dat je hebt geslapen, maar zo voelt het niet. Toch kan ik je aanraden om gewoon te gaan zitten. Want ik heb namelijk best een paar tips voor je om toch te gaan schrijven. Of het nu een blog, een nieuwsbrief of een post voor op Facebook is.

Dat zijn zo’n 780 columns in 15 jaar!

Ik schrijf vanaf 2001 wekelijks een column – met een tussenpoos van een paar jaar. Dat zijn zo’n 780 columns in totaal. Ik heb zelfs jaren gehad dat ik er drie per week aan moest leveren. Geloof me: dan is het soms best moeilijk. En ja, dan is de ene column ook beter dan de andere. Niet erg (echt niet!).  Ik zal je in dit blog vertellen wat ik deed als de inspiratie op was. Een drietal tips die je eigenlijk altijd toe kunt passen.

Tip 1

  1. Ga lezen. Als je zelfs blogs wilt schrijven, is het raadzaam om ook die van anderen te lezen. Omdat ik begon met de papieren versie van een blog (dus een column), las ik vooral veel bundels van andere columnisten. Ik ben bijvoorbeeld weg van Sylvia Witteman. Haar toon, haar observaties, haar beschrijvingen spreken me altijd heel erg aan. En soms denk ik dan: oh, zoiets heb ik ook meegemaakt! En dan komt de inspiratie meteen. Kies dus iemand die je graag leest. Het liefst iemand die – als je eerlijk bent – net wat beter is, net wat scherper of simpelweg net wat meer ervaring heeft. Kijk op internet voor bloggers, zoek op onderwerp. Het gaat hier natuurlijk niet om kopiëren, maar om inspiratie.

Tip 2

Schrijf eens op wat je mee hebt gemaakt deze week. Ik weet nog, toen ik blogs schreef voor Viva Mama – en deze vooral over mijn leven als moeder gingen – ik altijd hardop benoemde wat ik had gedaan. Ik liet alle gebeurtenissen, klein én groot, de revue passeren in mijn hoofd. Ik had boodschappen gedaan met de jongste, ik was twee avonden weggeweest, ik had de hond naar de trimmer gebracht, ik had veel in de auto gezeten (oh ja, die moet ik nog stofzuigen, omdat de jongste het een leuk idee vond om pepernoten te……Oh! Ja, zo ging dat ongeveer in mijn hoofd. Als je denkt aan wat je hebt gedaan of wat je hebt meegemaakt, komt er vast een gebeurtenis naar boven, waarover je kunt schrijven. Zo ging mijn blog die keer over het interieur van mijn auto en wat daar allemaal te vinden is, wat door kleine kinderhandjes is verstopt/ verkruimeld / vergeten.

Tip 3

En ja, ook het cliché van het notitieboekje naast je bed wil helpen. Ik heb ook altijd een notitieboekje in mijn tas. Vroeger – toen ik nog geen kinderen had – noteerde ik alles. Gesprekken die ik afluisterde, dingen die ik op straat zeg. Jammer genoeg ben ik nu meestal afgeleid – gesprekken hoor ik niet meer door die drie kwebbels en dingen op straat zie ik niet meer zo vaak omdat ik op moet letten dat mijn jongste zich niet in het verkeer stort. Toch heb ik nog altijd dat notitieboekje. Mijn vriendinnen weten er alles van. Soms zitten we bij elkaar en roep ik uit: oh, dat wordt een column! Dus: schrijf zo veel mogelijk op. Maak er desnoods een ritueel van. En ja, je kunt natuurlijk ook de notities op je telefoon gebruiken – ik ben daarin een beetje ouderwets haha.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Heb je zelf iets toe te voegen, dan hoor ik dat natuurlijk graag! Succes en alvast een fijn weekend!

Sophie